1.1.07

C : Contradiccions

Una de les contradiccions (no sabem ben bé si real o aparent) que més ens va preocupar durant uns anys i encara ens persegueix de vegades és la que s'estableix en posar en contacte dues grans frases, carregades les dues de massa raó:

La primera: "Qui vol, pot" o " Voler és poder" i que en francès es diu de la mateixa manera, afegint només, però sobre tot, el matís de "a condició de voler-ho realment"

La segona: "A manos de su antojo el tonto muere", que apareix en alguna pàgina de Juan de Mairena d'Antonio Machado.

Intentarem decidir si hi ha contradicció o no entre aquestes dues veritats, i raonar per quina de les dues valdria més la pena decantar-se ... si calgués fer-ho en un moment determinat.

Reconeixereu, espero, que no ens ho posem gens fàcil! ;-)

De contradiccions n'hi ha tantes, que no acabaríem mai de llistar-les totes. Tanmateix, n'hi ha una d'extremadament subtil, que sembla no voler ser-ho, però ho és!
Mentre hi ha qui com Jacques Préverft , en el seu poema Per fer el retrat d'un ocell , insisteix en què cal tenir paciència, hi ha qui, com François Bott, afirma , en el seu Tractat sobre la Desil·lusio, que "La paciència és el privilegi de la pobresa".
Com? Ondia! No hi havíem pensat, no ... Caldrà pensar-hi ... i dir-hi alguna cosa, oi?
En què quedem, la paciència és una virtut o una "desgràcia"?
Au, decidiu-ho vosaltres ...

No hay comentarios: