2.1.07

A : Allende, Salvador

L'11 de setembre es celebra a Catalunya la Diada nacional, i a tot el món, l'homenatge a la memòria de Salvador Allende en l'aniversari de la seva mort, del seu assessinat, per part dels militars colpistes, Augusto Pinochet al davant, i amb l'aprovació més que probable de la CIA i Henry Kissinger.

Aquesta coincidència de dates fa que la memòria d'Allende posi sempre una nota emotiva al dia 11 de setembre de cada any.

El Periódico, del dijous 10 de setembre de 1998, pg. 7 publicava un article "Allende, un home bo" del periodista i escriptor Rubén Adrian Valenzuela com a homenatge a Salvador Allende en ocasió del 25è aniversari de l'11 de setembre de 1973, data del seu assessinat pels militars colpistes a Xile.

El dissabte 12 de setembre, el periodista Juan Cruz signava un altre article sobre l'aniversari de la mort d'Allende en el diari El País pg. 34. : "El último verano de nuestra juventud".

No vaig llegir ni guardar res del que es va publicar l'11 de setembre, però en canvi vaig veure un programa especial de TV2 sobre la situació a Xile abans del cop d'estat il·lustrat amb documents filmats que incloien la filmació del bombardeix del Palau de la Moneda l'11 desembre del 73.

Rubén Adrián Valenzuela, que va conèixer de prop el president xilè, el qualifica d'home amb una "gran envergadura moral i política" i insisteix en què:
"sap greu que als 25 any del seu sacrifici encara hi hagi gent que cregui que allò de Pinochet i la seva nit de terror va ser un mal menor".

 _______________


Gener del 2007

Per força hem d'afegir aquí un enllaç al post al Dipofilo que vam escriure el desembre en ocasió de la mort
d'Augusto Pinochet, el seu assassí i el de tants milers de xilens:

"Augusto Pinochet, escopirem eternament sobre la teva memòria"

No hay comentarios: