2.1.07

B : Barbarismes | singular barbarisme

Dos missioners claretians, Ramon Caralt i Manuel Casanoves, són els autors d'un llibret titolat Parleu bé el català I. Vocabulari d'incorreccions. Editat l'any 1966 "Amb llicència eclesiàstica i permís dels Superiors" (sic). Nosaltres tenim la 4ª edició millorada de l'any 1972 i de l'editorial Claret.

Les dates són molt importants per què permeten de situar l'aparició del diccionari de barbarismes en el context socio-polític de l'època (en Franco no es va morir fins l'any 1975, al llit!)

Val a dir d'entrada que la paraula "barbarisme" no hi surt per enlloc en el llibret, però és així com se l'anomena familiarment.

Anirem desenvolupant la idea, però ja intueixo que acabarem parlant entre altres coses de català "light" traducció del català "barreja" de català i castellà que es parla al carrer i que algun programa de la televisió utilitzava no fa gaire com a nou standard post-modern.

Gairebé sempre en plural, perquè de bestieses en diem a cabassos. Quan hom aconsegueix no dir-ne cap o només un ... d'això se'n diu triomfar sobre el barbarisme. Feina titànica ;-)

No hay comentarios: