10.1.08

R : Religió, religions

* religió / religions

A Internet hem trobat una seu que permet l'accés a tota mena d'informacions sobre les més diverses religions del planeta. Es tracta de:
World Wide Web Search Engines: Religions

Fa uns mesos (any 2000) vaig veure un programa de televisió sobre unes celebracions religioses que es fan a l'Índia una vegada cada 12 anys aproximadament a la vora del Ganges. Aquesta festa, el nom de la qual no vaig aconseguir retenir, congrega, es veu, centenars de milers de pelegrins d'arreu del país.
Per una estranya associació mental vaig pensar en La Meca, Montserrat, Lourdes, Fàtima, Roma, Benarés ... les grans concentracions de persones en les visites papals i també en els concerts de rock multitudinaris ...
Em vaig dir ... "mira, podries escriure'n alguna cosa sobre aquest tema: "què mou la gent d'arreu del món a pelegrinar a uns llocs determinats" i em va venir al cap la idea d'incloure-ho en aquest apartat.
Aquell programa tenia molt de "suc" i sense voler-ho, una mica de mala llet. Alternava imatges sobre els rituals religiosos al Ganges, amb les declaracions d'uns estudiosos de la contaminació de l'aigua del riu sagrat. En un moment determinat, la veu en off del narrador va formular una pregunta retòrica: "Fins quan els rius sagrats podran continuar sent-ho?"
Com que la nostra voluntat de conèixer és sincera i real, una vegada vam decidir comprar un llibre atrets pel títol i per la garantia que ens mereixia l'autor:

Traité d'histoire des religions, de Mircea Eliade, (Payot. Paris . 1987 vuitena edició) nogensmenys que professor d'història de les religions a la Universitat de Chicago.

La primera edició de l'obra és del 1949. Fet que demostra el caràcter de clàssic del llibre en qüestió, i per tant, referència obligada per parlar de religió i de religions.
_________________

Vist que des de les èpoques prehistòriques i arreu del planeta el fet anomenat religiós ha existit sempre, i que en l'actualitat persisteix arreu amb escasses excepcions, cal entendre que les religions són aquells enemics invencibles amb qui més val ser-hi amics.

El problema de les religions i els seus mites respectius no és ni una cosa ni l'altra, ni les creences que impliquen, ni els cultes que exigeixen a nivell individual.
Que abans enterressin els morts rics amb menjar i les pertinences personals, i que ara s'encenguin espelmes en els temples, mira, ... no fa gaire mal a ningú.
Que els savis grecs; romans; azteques tolteques i txitximeques , inques, hindús i altres ... decidissin que era més assenyat tenir-creure-adorar una munió de déus en comptes d'un de sol, mira ... com a mínim fa reflexionar.
I posats a tenir "fe", jo gairebé m'hi apuntaria. En un univers sexuat com el nostre, per què negar-se a la possibilitat d'alguna deessa?

Ateus, escèptics, monoteistes i politeistes tots plegats podrien ser amics i conviure en pau sense fer-se mal ... però ai las!
"Ni contigo ni sin ti tiene la religión remedio"
El problema de les religions és doble:
D'una banda, el fet de no poder existir sense les castes sacerdotals organitzades en clans que, en el seu paper auto-atorgat de mitjancers entre els déus i els els homes, fan i desfan amb poders extraordinaris en tots els àmbits de la vida.
D'altra banda, els fanatismes --també anomenats fonamentalismes: catòlics, islàmics, judaics, budistes, ... -- que van intrínsecament lligats amb totes les religions. Aquell percentatge de persones que en nom de la seva religió és capaç de tot, inclosos els actes més bàrbars.
El diari el País, del diumenge 10 de maig del 1998 publicava un article (El país Domingo pp. 1-4) amb el títol "La tinieblas del Vaticano: Seis puntos oscuros siembran la duda sobre los móbiles del asesinato del jefe del ejército del Papa".

Curiosament el mateix diari, el mateix dia, publicava un altre article (pag. 8) amb el títol "Hermano enemigo: La guerra religiosa de laicos y ultraortodoxos abre un abismo cada vez más profundo ente los judíos de Israel."
Només per una casualitat aquestes informacions no van coïncidir amb les notícies d'uns mesos o anys anteriors sobre noves matances a Algèria perpetrades per fomentalistes islàmics o la situació de les dones a l'Afganistan taliban; la tragèdia de la mort d'algun centenar de persones a la Meca amb motiu de les pelegrinacions de rigor; el suicidi col·lectiu d'un grup de sectaris religiosos a Suissa o al Carib; les declaracions d'alguna conferència episcopal sobre la sexualitat i algun escàndol sexual provocats per "ministres del Senyor" a la Gran Bretanya o la publicació d'algun llibre sobre els efectes de la Inquisició a Espanya; la comunió en alguna catedral del dictador Pinochet; els ingressos de les esglésies evangèliques en els shows televisius als Estats-Units; les declaracions del pontìfex Joan-Pau II a Cuba ...

És possible fer abstracció de les organitzacions religioses de totes les religions del món, passades i presents, que vetllen per la perpetuació dels mites i cultes del seus "equips" ...a l'hora de pensar en les Religions i les Creences?
Es possible fer abstracció de fets com els evocats més amunt ... a l'hora de pensar en les Religions i les Creences?
Cal ser cínic o idiota per contestar que sí...
Que la resposta és "NO", ho diu, per exemple, un periodista tan respectat com el britànic John Cornwell, autor del llibre Como un ladrón en la noche: la muerte de Juan Pablo I i del'article esmentat : "Las Tinieblas del Vaticano: seis puntos oscuros ..." que comença així:

"Fue tal vez el funeral más extraño en la larga historiadel Vaticano. Cincuenta
hombres hechos y derechos, vestidos de uniforme medieval, lloraban abiertamente
frente a las personas congregadas en señal de luto en la Iglesia de Santa Ana de
la ciudad-Estado. De repente, frente al ataúd del soldado de primera Cédric
Tornay, que había matado a su comandante en la Guardia Suiza (referint-se a
Alois Estermann, que l'ex-cap de la Stassi
Markus Wolf assenyala com
espia al seu servei i com a talp en el Vaticà entre 1979 i 1988) la madre de la
víctima dio un beso de paz a la madre del asesino. Sin duda un gesto tan
surrealista sólo podría producirse en el Vaticano, donde es muy frecuente que lo
sagrado se las arregle para mezclarse con lo profano"

(John Cornwell. "Las Tinieblas del Vaticano: seis puntos oscuros ..."
El País. El País Domingo. 10.5.98 pg. 1)


Tanmateix podem intentar fer un exercici d'abstracció de les "cloaques" de totes les religions arreu del món: de les tenebroses actuacions de les seves esglésies i de les criminals actuacions dels seus "fidels fanàtics" ... i intentar mirar-ne només la part "teològico-filosòfico- espiritual"...

Podem també, i això és ben sa, mirar-nos-ho amb un punt d'humor. Com ho van fer els mestres escriptors que van participar en el taller d'escriptura del setmanari New Statesman:

"13th November 2000No 3653
Set by Margaret Rogers
We asked for the beliefs and practices of world religions done in under 100 words. Report by Ms de Meaner Oh the range of interpretations of "under 100 words".Some sent in just one reasonable-sized entry; othershad four or five goes, all at the longest length allowed;still others sent in up to ten religions, the whole lotsummed up in under 100 words. And some sent inpoetry. Hon menshes to Gordon Gwilliams and DavidSilverman. I have awarded £15 each to the winners.
The vouchers go to Alanna Blake.

Christianity Creation. (Fabrication?)

Insubordination. Humiliation.Inundation. Peregrination. Inebriation. Migration.Divination (reiteration). Prefiguration. Foundation.Annunciation. Adoration. Dissemination. Confrontation.Incarceration. Condemnation. Flagellation. Expiration.Transfiguration. Glorification. Veneration. Congregation.Celebration. (Transubstantiation?) Oblation. Meditation.Vocation. (Ordination?) Salvation/damnation.Revelation.

Jainism

Save the gnat, mosquito, wasp, horse-fly, rat, cockroach, scorpion, spider, snake, midge, flea, mite,slug, louse, ant, hornet, silverfish, beetle, nit, etc.

D A Prince

Atheism

Since it is impossible to prove the non-existence of God, atheism is a faith.
Their faith requires them to denyfaith at all times, deriding all untenable beliefs bar their own. They are subdivided into humanists, who pretendthat niceness is possible in a Godless universe, andhedonists, who are too drunk to argue the contrary.

Adrian Fry

Catholicism
One God in Judgement, one Son; fun allowed (but confess); pray in special place; lots of candles.

Protestantism
Ditto, but fewer candles; fun allowed (but feel guilty).

Calvinism
Ditto, but no candles, no fun, feel guilty anyway.

Anglicanism
Up to you, really (candles optional).

Islam
One God, one Prophet; pray any place.

Judaism
One God, lots of Prophets; invented guilt; seven candles. Paganism Lots of gods/fun; pray in wooded place; black candles. Hinduism Lots of gods/fun; but know your place; joss sticks.

Buddhism
"God"? "Fun"? "Place"?

Taoism
More Luck than Judgement.

New religions
More Money than Sense.

Keith Mason

Church of England
Default religion in England and parts of the former empire. Entered automatically in questionnaires and forms (eg, on admission to hospital, prison, etc) where the relevant section has been left blank or the question causes puzzlement. The main purpose is to provide venues for marriages, naming ceremonies and funerals.Two such events from the life of its spiritual leader are celebrated annually: Christmas (his birthday) and Easter(when he died). As he apparently did not marry, there is no relevant third holy day in this calendar.

Sikhism
An interesting religion, comforting in these anti-booktimes as it considers holy scripture a more reliable guru than a living human being. Five is the important Sikhnumber and K the special letter. The five symbols areKesh, Kirpan, Katcha, Kanga and Kara. It is significant,but mysterious, that three of these translate as "hair","comb" and "underwear".

Jehovah's Witnesses
These concerned people bring religion to you in yourown home. They travel in pairs, formally dressed andcarrying little briefcases, and are prepared to spend many hours ensuring that you understand their creed. Like politicians, they make firm promises - eg, about the Second Coming or about the Heavenly Kingdomcoming to pass on Earth. When these are not fulfilled on specific dates, they claim to have been misreported or misunderstood, or they put forward a scapegoat to takethe blame for the mistake.

Alanna Blake

Hinduism
Existence revolves around dharma, The endeavour that determines caste, Itself being a product of karma, And reward for a virtuous past. Buddhism The world is empty of I, Life spins a wheel of rebirth, There are no gods in my sky, Just cause and effect on Earth. Connie Yapp Protestantism You are one on one with God.

Catholicism
You are one on one with the priest.

Buddhism
You are One with The Oneness of All.

Hinduism
You are one with a lot of gods.

Jainism
You are 1 on a scale of 1 to 5.

Judaism
You are the one in the yarmulke.

Scientology
You are the one born every minute.

Islam
You are the one with the AK47.

New Age
You are wonderful.

Satanism
Oooh, you are a one.

Basil Ransome-Davies

No cal dir que el copyright és del New Statesman. Gràcies per dejar-nos-ho reproduir aquí.

____________



Emanaciones. Blog de Juan Abreu

9.2.2006. Mahoma

"¿Respetar las creencias ajenas? Siempre y cuando se mantenganen un ámbito
privado. Nuestro deber como libertarios humanistas es combatir cualquier
superstición antihumana. Y el fundamentalismo religioso (cristiano, judío,
musulmán) lo es.
A propósito, acabo de leer un libro que debía incluirse en los programas de lectura de las escuelas del mundo, el Tratado de ateología de Michel Onfray.
Onfray expone con clarividencia bien fundamentada el horror que han significado (y siguen significando) las religiones monoteístas en la historia de la humanidad. Sus legados: atraso, violencia, barbarie, discriminación, crímenes, homofobia, odio a la razón.
Léanlo sin falta. "